EDITORIAL. În alte țări se predau cursuri de antreprenoriat și contabilitate încă din gimnaziu, în România se vrea Religia ca materie de Bacalaureat

0
267
Dan Albu

Avem pretenții de secolul XXI, avem impresii de anul 2023, dar ne împotmolim în mentalități de Evul Mediu timpuriu. Când în alte țări din Occident, în școli se predau cursuri de antreprenoriat, de contabilitate, chiar în școala gimnazială, pentru a-i determina pe copii să deprindă tainele afacerilor de mici, în România se dorește introducerea Religiei ca materie de Bacalaureat.

Nu ne miră că unele culte religioase solicită introducerea Religiei ca materie de BAC. Atenție: nu vorbim de o materie precum „Istoria religiilor“. Aici este vorba despre materia „Religie“, cea care vorbește despre zei, despre moaște și despre preoți. Deunăzi, un amic scria pe pagina sa de Facebook că dacă ar fi să aleagă între introducerea Religiei ca materie de curs și Educația sexuală „îmbunătățită“ cu influențe LGBT ar alege Religia sub forma unei istorii a religiilor, fără implicarea Bisericii, fără preoți, ci cu profesori pregătiți special pentru a preda această materie. Ei bine, de aceeași părere sunt și eu! Sunt de acord cu o materie care să studieze toate religiile din punct de vedere istoric. Dar nicidecum cu introducerea unei materii menite să-i formeze pe copii în spiritul BOR sau al oricărei alte biserici.

În ceea ce privește examenul de Bacalaureat, aș prefera să se pună mai mult accent pe științe, decât pe Religia care, într-adevăr, a avut un rol în trecutul popoarelor, pozitiv sau negativ, dar numai până la un anumit punct. În actualele condiții, în care oamenii de știință trimit roboți pe alte planete, noi ne împiedicăm în aceleași concepții care ne țin pe loc. Foarte bine, cine vrea să învețe despre Dumnezeu sau despre orice altă divinitate, o poate face în particular. Momentan, nu se percepe taxă la intrarea în biserici. Cine vrea o poate face liber. Dar când este vorba despre învățământ, hai să ne concentrăm pe materii care le vor folosi elevilor în viitor.

Mă îndoiesc că unui viitor arhitect, inginer, magistrat sau, pur și simplu, muncitor îi vor folosi cunoștințele dobândite la orele de Religie în liceu, astfel încât să merite să fie introdusă ca materie de Bacalaureat.

Mă repet, pentru cei mai greu de cap: nu sunt împotriva religiei, poate fi studiată de oricine își dorește asta. Mă opun doar introducerii ei ca materie de Bacalaureat! Aș aprecia, în schimb, introducerea unor materii precum Contabilitatea sau Istoria Religiilor. Știu că mulți vor comenta negativ, fiind un subiect extrem de sensibil, dar școala trebuie să rămână școală, nu trebuie transformată în biserică.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.