EDITORIAL. Încă mai importăm vaccin anti-COVID: cine se mai vaccinează și cine își scoate pârleala pe banii românilor?

0
136
Dan Albu

Pote vă închipuiți că epoca COVID s-a încheiat și a trecut ca o perioadă urâtă. Pentru unii, ea a reprezentat cea mai mare oportunitate, cea mai frumoasă perioadă a lor, în care și-au umplut și buzunarele și conturile. Iar pentru ei, această perioadă prosperă încă nu s-a încheiat.

Am aflat recent că România încă mai importă milioane de doze de vaccin anti-COVID. Pandemia începută pe 16 martie 2020, când președintele Iohannis a decretat stare de urgență națională, s-a încheiat subit, odată cu declanșarea războiului ruso-ucrainean, în luna februarie 2022. S-a încheiat rapid, exact cum încetează o ploaie torențială de vară, în timp ce noi vedem pe aplicație că încă mai plouă. Acum, după mai bine de un an, totul pare ca și cum s-a întâmplat demult. Ei bine, uite că nu e chiar așa.

 Atunci când îi „bârfeam“ și îi satirizam pe cei care au făcut afaceri cu măștile neconforme, cu utilajele și unelte în toată această perioadă, să știți că există în continuare români prosperi, așa-zișii oameni de afaceri care se înfruptă din destinul european al poporului român, și anume cei care aduc în continuare milioane de doze de vaccin anti-COVID, conform unor contracte aflate încă în desfășurare. Da, ați citit bine, pentru că Statul Român nu a avut încă răgazul necesar să le întrerupă. Sau poate nici nu s-a vrut asta.

Această pandemie ostracizată de doi ani și jumătate, despre care nu mai vorbește nimeni, continuă să producă bani mulți pentru acești îmbuibați. Țările vecine au renunțat de ceva timp la contractele de furnizare a dozelor de vaccin, dar noi, România, continuăm să cumpărăm milioanele de doze, chiar dacă nu se mai vaccinează nimeni în acest moment. Sunt bani de la bugetul statului aruncați pe apa Sâmbetei pentru că, mai devreme sau mai târziu, aceste doze vor fi distruse, odată ce vor expira, așa cum s-a mai întâmplat. România a avut vaccinuri mult peste numărul populației care și-a administrat 2-3 doze, în timpul acestei pandemii, și niciun producător nu a acceptat să i se returneze dozele expirate.

Vaccinurile vor continua să vină în România mulți ani de acum încolo, pentru că nimeni nu se obosește să pună capăt jafului. Rafila este ocupat cu altele, colegii lui la fel. Dar oare câți bani mai încasează băieții deștepți din această caracatiță a vaccinurilor?

Mai există varianta ca aceste milioane sau miliarde de doze să ne fie băgate pe gât, doar ca să nu expire în depozitele producătorilor, în timp ce noi trebuie să le cumpărăm, apoi să le distrugem, totul pe banii noștri.

Ne punem întrebarea dacă chiar s-a sfârșit această pandemie sau cineva ne pregătește o surpriză și mai apar câteva tulpini COVID, că parcă prea ne-am relaxat. Oricare ar fi situația, consider că cineva ar trebui să ia atitudine și să verifice aceste tranzacții, aceste importuri care vin în timp ce toate privirile sunt direcționate în alte părți. Știți povestea cu elefantul adus în mijlocul unei săli pline, fără ca cineva să observe, pentru că toți erau atenți în altă parte? Probabil în curând o să ne trezim datori vânduți la Pfizer sau Moderna. Până atunci, pace și prosperitate! Și poate mergeți și vă mai faceți câte o doză de vaccin, măcar așa… ca să nu se risipească în van banul public.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.