Proces ajuns la final: 30 de inculpați, români și străini, trimiși în judecată în 2014, condamnați pentru spălare de bani și evaziune

0
437
Bani proveniți din afaceri ilicite. FOTO Poliția Română

După șapte ani de proces, judecătorii s-au pronunțat, pe fondul cauzei, într-un mega-dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, instrumentat de DIICOT, în care este vorba despre un grup infracțional organizat, format din cetățeni români, bulgari și greci,  specializat infracțiuni economice.

În 2014, procurorii DIICOT – ST Constanța au dispus trimiterea în judecată a 30 de inculpați – cetăţeni români, greci şi bulgari – care, în perioada 2007 – 2011, au acţionat pe teritoriul României în cadrul unui grup infracţional organizat specializat în comiterea de infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Pentru diminuarea sumelor datorate bugetului de stat, membrii grupării au creat un mecanism financiar-contabil menit să conducă la realizarea scopului urmărit. Liderii grupului infracţional organizat, un cetăţean român, respectiv Lucian Alexandru Giuglea, unul grec şi doi bulgari, au atras în gruparea infracțională alte persoane fizice care au aderat sau, după caz, sprijinit grupul infracțional și care au folosit în activitatea infracţională 30 de societăţi comerciale româneşti structurate pe două categorii.

 O primă categorie era constituită din societăţi comerciale administrate de liderii grupului sau de către persoane de încredere ale acestora, societăţi cu un comportament fiscal şi contabil aparent licit, care erau beneficiare ale mecanismului evazionist. O altă categorie era constituită din societăţi comerciale de tip „fantomă” înfiinţate de cetăţeni bulgari special recrutaţi de către liderii grupului infracţional organizat. Societăţile de tip „fantomă” emiteau în favoarea societăţilor beneficiare facturi fiscale de vânzare, cu plata în avans, a unor cantităţi mari de cereale, operaţiuni neurmate în realitate de vreo livrare de marfă, dar pentru care încasau integral banii reprezentând contravaloarea facturilor.

 Sumele virate în baza acestor facturi erau transferate succesiv, din conturile firmelor „fantomă” în cele ale unor societăţi din Bulgaria, iar de aici, prin intermediul unor companii off-shore, erau restituite societăţilor din categoria beneficiar, administrate de liderii grupului infracţional organizat.

După 7 ani de proces, în care au fost audiați și reaudiați inculpații și sute de martori, a venit și pronunțarea, pe fondul cauzei. Pe data de 9 aprilie, Tribunalul s-a pronunțat, condamnându-i pe indivizii implicați în activitățile infracționale la pedepse cuprinse între 3 ani și jumătate și 7 ani.

Enumerăm o parte dintre inculpați, împreună cu pedepsele primite:

Kadoglou Evangelos – 7 ani, Ivanov Nikolay – 6 ani, Giuglea Alexandru Lucian – 6 ani, TINKOV KRASIMIR  – 5 ani, SARAFOV VLADIMIR – 5 ani, IVANOV IVAN – 6 ani,  DALIANIS VASILEIOS – 5 ani, KRASTEV KRASIMIR – 5 ani, GEORGIEV GEORGI ASENOV – 3 ani și 6 luni, GIANNIKAS KLEOMENIS – 5 ani, CHENKOV PETAR – 5 ani, GAVAZOV VALENTIN -3 ani și 6 luni,  GOSPODINOV GOSPODIN – 3 ani și 6 luni,  KAMARASHEV ANGEL – 3 ani și 6 luni, HASAN OSMAN HALIL – 3 ani și 6 luni.

Judecătorii au mai specificat, în conținutul sentinței penale, faptul că cetățenii străini urmează a fi expulzați în țările de origine, după executarea pedepselor.

De precizat că hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.