Se anunţă o campanie electorală interesantă, cu mulţi candidaţi aflaţi la prima “aventură” de acest gen, dar care au deja o oarecare notorietate. Surprizele apar în special la marile primării din judeţ. La Cernavodă, acolo unde administraţia locală a mai fost, timp de 4 ani, pe mâna unei femei, doamnele prind tot mai mult curaj să se lanseze în astfel de competiţii. Mariana Dan, cunoscută în Cernavodă pentru localul Samsara, este una dintre femeile care şi-au anunţat candidatura la primărie, cu sprijinul Partidului Ecologist Român. Focus Press a discutat cu Mariana Dan, pentru a afla ce anume o motivează să candideze şi care sunt principalele proiecte cu care se prezintă în faţa cernăvodenilor.
Reporter: Ce anume v-a determinat să candidaţi la Primăria Cernavodă? Ce anume vă recomandă pe dvs. pentru această funcţie?
Mariana Dan: Îmi place siguranţa, certitudinea, respectul faţă de drepturile şi libertăţile oamenilor, îmi place comuniunea umană, îmi place să simt mediul care oferă oportunităţi pentru prosperitate, îmi place dreptatea şi echitatea. Banii oamenilor sunt timpul şi munca lor şi nimeni nu are dreptul să nu fie cinstit când li se atribuie rolul de a-i utiliza cât mai bine justificat, pentru ridicarea calităţii vieţii comunităţii. Ceea ce mă determinat să candidez este tocmai pierderea acestor valori esenţiale şi dorinţa mea de a le reinstaura.
Ce mă recomandă? Studiile îndelungate şi continue, experienţa acumulată în timp, educaţia din familie, firma mea, casa mea, caracterul meu. Am lucrat în echipă, ca leader, timp de douăzeci şi sapte de ani. Sunt vizionară şi creativă. Îmi plac construcţiile puternice care să poată fi folosite de multe generaţii, îmi plac amenajările perene, îmi place tot ce prin calitatea lui durează în timp şi aduce fericire şi bunăstare oamenilor. Îmi place echilibrul, armonia şi frumosul. Îmi place cultura, arta şi sportul. Îmi place să valorizez oamenii.
Rep.: Probabil că nu veţi fi singurul candidat femeie în cursa pentru Primăria Cernavodă. De altfel, Cernavodă a mai avut primar o femeie. Ce spune acest lucru, din punctul dvs. de vedere, despre oraşul Cernavodă?
Mariana Dan: Femeia este în esenţa sa emoţie, iubire, maternitate, bunătate, compasiune, empatie, cochetărie, capriciu, într-un cuvânt feminitate. A fost cel mai mare dar pe care mi l-a dat Dumnezeu şi am dorit toată viaţa mea să-l preţuiesc. O femeie în funcţia de primar poate fi o binecuvântare. Ea înţelege mult mai bine problemele altor femei, nevoia unei bune educaţii a copiilor, nevoia familiilor de a petrece timp de calitate împreună. O femeie bine instruită poate aduce multe avantaje comunităţii sale. Femeile sunt diplomate şi plăcute şi sunt multe exemple de astfel de femei care au adus pace în loc de război. O femeie care candidează dă dovadă de dorinţă de implicare, dovadă de curaj. Faptul că vor candida mai multe femei este un lucru foarte bun, ce dezvăluie o evoluţie socială.
Rep.: În continuarea întrebării anterioare, ce credeţi dvs. că ar trebui făcut aşa încât oraşul Cernavodă să scape de eticheta de oraş „acvariu” – plin de prostituate şi proxeneţi? Aveţi vreo soluţie?
Mariana Dan: În primul rând nu voi fi niciodată de acord cu această etichetă. Acest oraş a fost construit de mari oameni de spirit. Apoi acest oraş a fost şi a rămas un oras cosmopolit, cu oameni inteligenti şi decenţi. Aceşti oameni şi copiii lor merită respectul cuvenit. Astfel de fenomene , de situaţii, sunt temporare şi ele trebuiesc rezolvate cu discreţie. Există autorităţi de stat care au rolul de a se ocupa de acest gen de problem, iar autoritatea publică locală trebuie să ofere condiţii alternative, locuri de muncă, educaţie de dezvoltare personală acestor tinere ce vor înţelege să se stimeze pe sine.
Rep.: Cu ce proiecte vă înscrieţi în această cursă? Ce le propuneţi cetăţenilor?
Mariana Dan: Eu le propun cernăvodenilor viziunea mea, calată pe creştere şi strategia mea. Ea se va fundamenta prin construirea unui Plan Urbanistic General bine conceput ce va oferi coordonatele precise pentru principalul meu proiect- Studiul de fezabilitate, proiectare în sistem GIS, execuţie şi management de proiect a infrastructurii de utilităţi publice – îngroparea cablurilor electrice, sistem conducte aducţiune apă –inox, sistem conducte canalizare, sistem conducte pluvial cu bazine de colectare apă de ploaie ce se va utiliza la udarea spaţiilor verzi, în sistem aspersor şi cu bandă de picurare, sistem hidrant, sistem conducte termoficare agent secundar şi sistem fibră optică TV, telefonie, internet. Preluarea celor 3 puţuri de mare adâncime de la CNE Cernavodă pentru apa tehnică (hidranţi, întreţinerea curăţeniei stradale): acest proiect va oferi infrastructura necesară dezvoltării economiei locale în noua Zona Industrială a oraşului şi în zonele prevăzute în noul Plan Urbanistic ca zone de dezvoltare locative. Primăria are obligaţia ca pe teritoriul intravilan să îşi respecte îndatoririle de a asigura infrastructura de utilităţi publice şi mobilitate urbana.
Un alt proiect ce poate fi foarte uşor realizat este transport public local cu autobuze electrice, urmând soluţiile de studiu de trafic al mediului universitar, cu acoperirea rutelor importante din oraş în sistem integrat cu Gara şi Autogara Cernavodă. Acest proiect va crea 50 de locuri de muncă, va elimina traficul rutier, poluarea şi va ajuta Centrala Nucleară în problema parcărilor insuficiente.
Un alt mare şi important aspect în viaţa cernăvodenilor va fi interesul meu în câştigarea independenţei comunităţii noastre în ceea ce priveşte apă- energia şi produsele alimentare. Folosirea Bugetului Participativ este calea către deschiderea investiţiilor private şi ale ONG-urilor în productii şi servicii de primă necesitate.
5. În încheiere: de ce Partidul Ecologist Român?
Mariana Dan: Trăiesc în valorile lui. De asemenea, oferă cele mai bune soluţii pentru o viaţă sănătoasă şi dezvoltare durabilă a oricărei comunităţi.
Alexandra CUCU