Ședințele on-line de Consiliu dau mari bătăi de cap! Aleșii se înțeapă cu orice prilej pe care îl au, iar tehnica ne omoară

0
537

Vineri, 27 noiembrie, au avut loc și ședința de Consiliu Județean Constanța și cea a Consiliului Local Constanța, ambele on-line. Cu greu acestea s-au finalizat, din cauza problemelor tehnice, a necunoașterii legislației de către noii aleși sau a ghidușiilor acestora, dacă le putem spune așa. 

Ultima ședință a Consiliului Județean Constanța s-a terminat cu greu, mai ales că aceasta s-a desfășurat on-line, au fost 44 de proiecte de hotărâri pe ordinea de zi și încă trei pe cea suplimentară. Așa că votul reprezentanților C.J.C. în diverse comisii sau Consilii de Administrație ale instituțiilor subordonate a fost un mare chin. Bineînțeles și pentru că aleșii județeni nu s-au abținut să se înțepe, în cazul propunerilor fiecărui partid reprezentat în C.J.C. pentru respectivele C.A.-uri., Gheorghe Donțu chiar hotărând să se retragă ca nominalizare pentru Consiliul de Administrație al Spitalului Județean chiar înaintea votului, din cauza unor atacuri cu mantă ale unora dintre consilierii județeni. Oricum, tehnica i-a depășit de multe ori pe aleșii județeni, dar și necunoașterea legislației, membrii titulari și supleanți ai noului C.A. al spitalului fiind votați de mai multe ori, până toți au înțeles cum trebuie să facă și ce să voteze.

De cealaltă parte, ședința de Consiliu Local Constanța s-a terminat și mai greu, deși au fost mai puține proiecte de hotărâri pe ordinea de zi (35 la număr) și șase pe ordinea suplimentară. Nu a durat „decât” vreo patru ore!, totul prelungindu-se în cazul alegerii membrilor în diverse comisii sau în Consilii de Administrație ale instituțiilor subordonate. Aleșii locali cu greu s-au descurcat să folosească tehnica, nevotând de multe ori, iar de aici a urmat o adevărată epopee! Un adevărat efort ca să se ajungă la numărul de voturi totul egal cu numărul consilierilor prezenți la ședință. În plus, unii consilieri se deconectau, se reconectau mai târziu, apăreau când mai puține sau mai multe voturi sau unele voturi nu apăreau deloc. Cum a fost cazul consilierului local P.S.D. Costin Răsăuțeanu care a dispărut la un moment dat și a reapărut pe la finalul ședinței, iar apoi deși susținea că a votat în cazul mai multor proiecte de hotărâre, votul său nu apărea în aplicația on-line. Așa că se vota de nenumărate ori fiecare proiect! O încercare de îngreunare a procesului, o răzbunare, o ghidușie a consilierului Răsăuțeanu, cine știe?!

Trebuie notat și faptul că, în cazul Proiectui de hotărâre privind aprobarea programului social „Solidaritate“, consilierul local P.S.D. Liviu Merdinian a avut un amendament pentru a fi folosite și materiale ecologice, dar iniţiatorul proiectului, consilierul local P.N.L. Stere Hira, i-a recomandat acestuia să propună un proiect asemănător cu materiale ecologice, deși era clar că trebuia votat amendamentul prezentat, nu putea fi respins după bunul plac de către consilierul Hira, și președinte de ședință. În plus, de ce am avea două proiecte și două hotărâri asemănătoare, dacă amândouă au același scop și obiective?

Și pentru că nu cunoaște bine legislația de către noii aleși locali, votul în cazul unor proiecte de hotărâre au fost reluat la final, deoarece comisiile sau Consiliile de Administrație trebuiau votate și în integralitate, după alegerea noilor membri.

Oricum, ședința a fost un deliciu total: din cauza unui microfon uitat deschis, cel mai probabil, am putut asculta tot ce se vorbea în biroul primarului Vergil Chițac, comentariile acestuia, ale secretarei municipiului și ale celorlalte persoane din cameră. Până la finalul votului proiectelor de hotărâre de pe ordinea de zi, când Stere Hira a solicitat o pauză, pentru a năvăli în biroul primarului și a îi certa pe toți că au uitat microfonul deschis și a auzit tot orașul discuțiile – primise nenumărate SMS-uri care îl avertizau despre acest lucru și nu a mai rezistat, răbufnind plin de nervi deși știa că microfonul era deschis.

Așa am aflat că primarul Vergil Chițac nu mai rezista mult la ședința cu bucluc ori ce comentarii avea secretara municipiului Constanța despre consilierul local Costin Răsăuțeanu, pe care îl suspecta de sabotarea ședinței.

V.I.

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.