Temă de gândire pentru primar şi PNL

0
482
Alexandra Cucu, Focus Press

Am câteva teme/ subiecte/ întrebări pentru primarul Vergil Chiţac şi pentru persoana responsabilă cu ultimele gafe/ eşecuri ale Primăriei Constanţa.

Răsunător este eşecul Primăriei în privinţa Regulamentului de acces în Zona Peninsulară! Iar aici, înainte de a-mi da cu părerea, am o întrebare: cum e să oferi magistraţilor locuri de parcare (fie ele şi cu abonament plătit), preferenţial – când tot constănţeanul de rând efectiv nu are unde să parcheze – şi să te „lovească” magistraţii cu o asemenea decizie, precum cea de suspendare a regulamentului? Cum, cum aşa ceva, doamna city manager?

Decizia asta a instanţei a cutremurat Primăria: am vorbit cu oameni din administrația locală care se bucurau că s-a întâmplat aşa! „Cineva a plecat val-vârtej din Primărie, înainte de terminarea programului. Să vedem dacă mâine vine la muncă…” – mi-au zis, dar nu spun despre cine comentau. Da, ştiu, e bârfă asta, dar astfel de comentarii lasă să se înţeleagă care este atmosfera din instituție: toxică!

După decizia instanţei şi demontarea barierei de acces în Peninsulă, vine şi reversul medaliei: s-au cutremurat dalele alea scumpe sub roţile maşinilor de marfă. Să vezi acum pocinog şi stricăciuni! Dar cine e de vină pentru situaţia asta? Nu cetăţenii sau agenţii economici care au contestat regulamentul, ci fix cel (cea) care a gândit acest regulament, care a insistat să fie pus în aplicare, în ciuda evidenţei: populaţia nu a fost consultată la modul real, doleanţele cetăţenilor au fost ignorate, agenţii economici, la fel, ba mai mult, cu o aroganţă nemăsurată, li s-a transmis că dacă nu le convine, să se mute din Peninsulă! Bravo, curat liberalism, curată transparenţă decizională şi democraţie!

O altă chestiune: la cea mai recentă şedinţă a Consiliului Local urma să intre pe ordinea de zi un proiect privind suprafața obligatorie de spaţiu verde pentru fiecare construcţie. Ei bine, proiectul a fost retras. Motivul, pe scurt: era prost făcut şi exista riscul apariției unor litigii care, mai devreme sau mai târziu, se puteau transforma în bani pierduţi din bugetul local (unde contribuie constănţenii), sub formă de daune către investitorii imobiliari, persoane fizice care îşi construiesc case şi aşa mai departe. Sigur că ne dorim spaţii verzi şi parcuri. Evident că fostele administraţii şi-au bătut joc de acest aspect! Dar să vii acum cu un proiect care să acţioneze retroactiv (adică să îi obligi şi pe cei care au construit deja, în baza unor acte emise de Primărie, a unor PUZ-uri), e ilegal. Pentru a face afirmaţia asta am consultat mai mulţi consilieri (culmea!, şi de la PNL) şi avocaţi. Toţi au spus: city managerul, cu tot respectul, încearcă să încalce/ forţeze legea. Repet: să fie spaţii verzi! Dar să fie cu respectarea legii şi nu printr-o forţare a ei, care ar putea duce la situaţii litigioase. Una peste alta, primarul, la rugăminţile consilierilor liberali, a retras proiectul. În dreptul proiectului scria că el e iniţiator. Şi-atunci, de ce o pomeneşte lumea, în contextul acesta, pe city manager? Pentru că ea are, conform atribuţiilor din fişa postului, partea de urbanism.

Încă ceva pentru domnii de la Primărie: ce veţi face când, după acest eşec numit „bariera din Peninsulă”, va veni şi cel legat de regulamentul parcărilor? Eu nu exclud varianta ca instanţa să se pronunţe împotriva acestuia. Şi dacă va fi aşa, din nou: cine a „croit” regulamentul? Cui i-l „atribuim”? Lui Horia Constantinescu? Sau city managerului? Aici am o dilemă pentru că, dacă ar fi să mă iau după rândurile dintr-un e-mail primit de la doamna city manager, greşelile i-ar aparţine lui H.C. Dacă ar fi să cred anumiţi consilieri… e altfel.

Cam atât. Ba nu, să nu uit: ce se întâmplă cu Spitalul de Boli Infecţioase?

P.S.: Domnule preşedinte de la PNL, domnule Huţucă, ce părere aveţi despre ce se întâmplă în municipiul Constanţa? Ah, da! Dumneavoastră locuiţi în Eforie. Ca şi primarul!

P.P.S.: Şi eu locuiesc în afara municipiului (momentan), dar şi mie îmi pasă de Constanţa, cum, desigur, sunt convinsă că le pasă şi celor doi domni mai sus pomeniţi. Sunt sigură că sunt plini de bune intenţii, păcat că nu-i ajută anturajul!

Alexandra CUCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.