În cadrul unei conferințe de presă, Gheorghe Muhscină, fost consilier județean, a anunțat luni, 3 august, că își dă demisia din PNL. El a acuzat PNL de blat cu PSD și a afirmat că va candida la funcția de președinte de Consiliului Județean Constanța, independent.
La conferinţă au fost prezente alte 3 persoane – două de la organizaţia municipală, iar o a treia din alt judeţ, deşi existau informaţii că ar urma să îl susţină şi primari. Nici un primar PNL nu a fost alături de Muhscină, însă, a precizat acesta, vom avea parte de surprize în următoarea perioadă. Între timp, fostul consilier judeţean nu a reuşit să clarifice multe dintre aspectele aduse în discuţie de presă: de ce îşi anunţă acum candidatura, dacă va face tandem cu Muhammad Murad la municipiu, de ce nu s-a implicat în activitatea PNL în ultimele luni, de ce divizează dreapta? Răspunsul lui Muhscină: vrea să unească dreapta! În continuare, vă redăm interviul acordat de Gheorghe Muhscină ziarului Focus Press, după conferinţa de presă:
Reporter: Domnule Muhscină, aţi anunţat că veţi candida pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Constanţa. Pe baza căror sondaje sau căror discuţii faceţi acest demers?
Gheorghe Muhscină: Nu le fac pe nici un sondaj, fac numai pe ceea ce simt că trebuie să fac. Calculele sunt, din punctual meu de vedere, o încumetare obraznică la adresa cui dă rezultatele. Nu sunt să facem noi calcule. Noi trebuie să facem ceea ce simţim şi să punem tot sufletul în tot ceea ce simţim. Calculele şi rezultatele, indiferent de cum arată – nu adduce anul ce adduce ceasul – şi se pot întoarce de la o zi la alta cu 180 de grade. Deci, nu fac calcule, fac ceea ce simt că trebuie să fac.
Rep.: Aţi discutat cu conducerea PNL Constanţa înainte de a demisiona şi de a anunţa că veţi candida pentru Consiliul Judeţean?
G.M.: La cât am fost de ignorat, am încercat să discut, dar… că „te sun”, că „vedem”, deci nu am avut cum să discut. Am discutat, în schimb, ieri (duminică – n.r.), când am fost sunat după anunţul că voi organiza o conferinţă de presă şi am cerut să îmi fie respectate deciziile, aşa cum şi eu am respectat deciziile majorităţii, mi-am spus punctul de vedere, am votat împotrivă, dar le-am respectat. Eu ies şi, ca persoană fizică, cer să îmi fie respectate deciziile. Şi am fost înţeles şi am fost respectat.
Rep.: Este puţin ca ciudat: nu aţi găsit acolo înţelegere să discutaţi, nu sunteţi nici măcar pe lista de candidaţi la Consiliul Judeţean – de fapt asta v-a deranjat?
G.M.: Eu? Dar eu mi-am dat demisia din toate funcţiile, mi-am lăsat funcţia de consilier, cum puteţi să credeţi că mă duceam după funcţia de consilier judeţean? Ca să ce? Dumneavoastră vă daţi seama că am de dat salarii la sute de oameni, eu mă duc să alerg după o funcţie de consilier judeţean sau de preşedinte la municipiu sau de vreo funcţie de care vreţi dumneavoastră?
Rep.: Da, alergaţi acum pentru cea de preşedinte al Consiliului Judeţean.
G.M.: Nu, alerg să unesc dreapta şi s-o unesc transparent, nu s-o unesc transpartinic oneros, adică punem: hai să le dăm celor doi stăpâni ai inelelor birul fiecăruia, că dacă i-am pus unuia, trebuie să îi dăm şi celuilalt.
Rep.: Care sunt cei doi stăpâni ai inelelor? La cine vă referiţi?
G.M.: Stăpânii inelelor din oraşul Constanţa, care au împărţit Constanţa.
Rep.: Care sunt? Spuneţi cu subiect şi predicat!
G.M.: Ştiţi dvs. mai bine
Rep.: Nu nu ştiu. În timpul conferinţei aţi făcut referire la înţelegeri între PNL şi PSD. Vă referiţi la conducerea PSD?
G.M.: Da.
Rep.: Şi era greu să spuneţi?
G.M.: Da, mă refer la Felix Stroe, care a reuşit să-şi pună la Consiliul Judeţean…
Rep.: Domnul Lupu este pus din partea lui Felix Stroe candidat al PNL la CJC? Asta sugeraţi?
G.M.:. Eu aşa cred. Prin cooperativele transpartinice din PNL. Şi aici nu mă refer la conducere. Aş fi nedrept să mă refer că conducerea poartă răspunderea totală… dar nu, aş fi nedrept faţă de conducerea PNL Constanţa, şi PNL Bucureşti. Aş fi nedrept.
Rep.: Înseamnă că au fost duşi de nas cumva…
G.M.: Eu cred că da. Iar eu faţă de acest gen de cooperative nu mai vreau să am de-a face.
Rep.: Aţi spus că vreţi să uniţi dreapta. Revin atunci la întrebarea: aveţi o discuţie cu USR? Aveţi o înţelegetre, aveţi speranţa că veţi uni PNL cu USR?
G.M.: Din toată inima îmi doresc şi am încercat…
Rep.: Deci, aţi avut discuţii.
G.M.: Bineînţeles, am spus… Haideţi să o spunem şi pe asta: în acela;i BPJ în care s-au votat cele duă candidaturi – a domnului Chiţac mai vocal, iar a domnului Lupu, pentru că era hărmălaie, nici nu s-a auzit cînd s-a spus, nici … a trecut de nu a mai putut să zică nimeni nimic –, dar în acelaşi BPJ m-am ridicat şi am spus că am rugămintea, oameni buni, să nu mai repetăm greşeala din 2016, când nu am vrut cu ăia, nu am vrut cu ăia… nu am vrut cu nimeni şi am rămas singuri, ne-au mai tras aceleaşi cooperative preşul de sub picioare la Hîrşova, la Basarabi şi Limanu, şi s-au pierdut câte o mie de voturi, plus 500 la Limanu, iar din cauza la acele 2500 de voturi , pentru că noi aveam nevoie de încă 106 voturi ca să avem un consilier în plus faţă de PSD, ca să facem majoritatea … şi o făceam, dar nu a vrut să discute nici unul cu Palaz.
Rep.: Deci, includeţi în discuţie şi PMP.
G.M.: Nu, eu vă spun ce a fost atunci.
Rep.: Credeţi că era bună varianta ca PNL să sprijine candidatul de la USR, pe Stelian Ion, iar la CJ pe cineva de la PNL, cu sprijinul USR sau invers?
G.M.: Nu e corect aşa?
Rep.: Adică, spuneţi că Stelian Ion era o variantă bună.
G.M.: Nu, nu vorbim acum de nume. Vorbim de USR şi PNL. Nu era corect să le dai şi lor ceva? Mentalitatea asta eu nu o înţeleg:… că la fel a făcut Barna, şi pentru asta s-a dus 10% în procente. A zis: lasă să se ducă, nu ne băgăm noi la guvernare. La fel facem şi noi: cum să le dăm primăria, că se umflă şi ne înăbuşă? Nu e acela;i lucru? Dacă creşte ăla, cresc şi eu. Nu să îi tai picioarele aăluia, ca să pot să stau eu…
Rep.: Deci USR taie picioarele USR la Constan’a, ]n momentul de fata?
G.M.: Dar nu aşa pare?
Rep.: Spuneaţi ceva despre domnul Chiţac şi datoriile din campanie. V-aţi recuperat datoria de la dl. Chiţac?
G.M.: Niciodată.
Rep.: Despre ce sumă vorbim?
G.M.: Haideţi că nu vorbim despre aşa ceva.
Rep.: Dacă nu reuşiţi să coagulaţi dreapta aşa cum vă propuneţi, renunţaţi la această candidatură?
G.M.: Nu vreau să iau în calcul acest scenariu, pentru că dacă iau în calcul, înseamnă că nu voi proiecta ceea ce cred. Ori, lucrurile în general, ce simţi, crezi, se proiectează şi se întâmplă. Înţelegeţi? Eu nu am cum să fiu şovăielnic sau încoielnic, pentru că pe lumea asta există două tipuri de oameni: oamenii intelginenţi care sunt plini de ndoieli şi oamenii proştu care sunt plini de convingeri. Şi de aia trăim ce trăim.
Rep.: Domnul Boroianu va veni lângă dvs.? Mai este în PNL?
G.M.: Îmi retrag cuvântul de mai devreme, nu proşti… ignoranţi.
Rep.: Domnul Boroianu mai este în PNL?
G.M.: Este, sigur.
Rep.: Şi credeţi că va mai fi după această ieşire a dvs?
G.M.: Treaba lui şi treaba lor, nu mă interesează.
Rep.: Interesant cum vă detaşaţi de dumnealui…
G.M.: Dar nu mă detaşez, dar staţi un pic: familia mea e familia mea, copiii mei sunt copiii mei, copiii lui sunt copiii lui. Suntem într-una din firme împreună, nu suntem peste tot. În altă parte am alţi asociaţi. Adică, cum? Mă detaşez de ăia şi nu mă detaşez de…
Rep.: Dar aici nu e vorba de afaceri. Aici e vorba de politică.
G.M.: Da, de politică. Dacă într-o companie sunt cu el şi în alta nu sunt cu el, înseamnă că îi sunt infidel?
Rep.: Să ştiţi că eu am vorbit cu el şi părea foarte apropiat de acest proiect al dvs. De aceea vă întreb.
G.M.: Da, domnule, va fi, din punct de vedere tehnic, bineînţeles că va fi.
Rep.: Clar îi asiguraţi să fie dat afară din partid.
G.M.: Probabil.
Alexandra CUCU
Citeşte şi: