Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral are în administrare o suprafață de 16.501 kmp (judeţele Constanţa şi Tulcea), structurata pe bazinele hidrografice Dunăre și Litoral. O componentă deosebit de importantă a cadrului natural este reprezentată de plajele Mării Negre, din care plajele cu caracter turistic au o suprafata de cca. 230 ha. Bogdan Bola, tânărul PNL-ist care a venit la conducerea ABADL de aproximativ jumătate de an, s-a făcut remarcat imediat datorită controalelor pe care le-a desfășurat pe litoral, dar și pentru amenzile pe care le-a aplicat unor oameni cu destulă influență în județul nostru.
Într-un interviu acordat ziarului Focus Press, directorul ABADL a vorbit despre ceea ce a reușit să facă în șase luni, ce își propune să facă în continuare și dacă a făcut „curățenie generală” pe plaje ca să se afirme politic sau nu.
Reporter: Aveți aproximativ jumătate de an la conducerea ABADL. Vă rugăm să prezentați un scurt bilanț, cu realizări și nerealizări, lucruri pe care doreați să le faceți și nu ați reușit încă.
Bogdan Bola: Am reușit în primul rând să aducem mai multă transparență activității acestei instituții, lucru pe care mi l-am propus de la bun început, așa cum mi-am propus o mai bună comunicare și o mai bună relație cu societatea civilă. Avem trei protocoale semnate cu trei ONG-uri de mediu. Sperăm să decurgă cât mai bine proiectul de eroziune costieră și să nu ne mai lovim de atâtea probleme. Din alt punct de vedere, mi-aș fi dorit să fac mai multă curățenie pe plajă.
Rep.: Controalele și sancțiunile aplicate societăților care nu respectau legea au avut legătură politică, cu dorința dumneavoastră de afirmare, sau pur și simplu ați decis că e nevoie de o „curățenie generală”?
Bogdan Bola: Atunci când aplici 1350 de măsuri și dai undeva la 115 amenzi iar cuantumul amenzilor se ridică undeva la două milioane de lei, nu cred că mai putem să vorbim de politică. Nu există vreo societate care să nu fi fost controlată, căreia să nu îi fi fost dată o măsură sau să fie sancționată, iar pe întreg litoralul nostru sunt undeva la 440 de operatori economici. Lucrul acesta știu că este folosit de unii adversari politici care pentru prima oară au primit amendă de la ABADL, iar unii nu își revin nici măcar acum din acest șoc. Nu le vine să creadă că cineva le-a călcat pragul și chiar le-a dat o măsură, doar să respecte legea. Nu s-a cerut nimic mai mult. Recent am fost la București și am discutat cu directorul general al Apelor Române și ni s-a spus că ABADL a dat cele mai multe măsuri, a dispus cele mai multe controale și a dat cele mai mari amenzi pe întreaga țară. Lucru care nu ar trebui să ne bucure, deoarece nu acesta este scopul nostru, însă atunci când operatorii de plajă, nu toți, nu înțeleg faptul că vechiul sistem care le-a permis să treacă aproape neobservați pe plajă cu acele construcții ilegale, acel sistem nu mai există în acest moment la ABADL.
Rep.: Din partea căror instituții ale statului ați avut sprijin și cine nu a droit să colaboreze?
Bogdan Bola: Nu a existat așa ceva până în acest moment. Noi am desfășurat controale atât la inițiativa noastră cât și la solicitarea altor instituții ale statului, atât cu Garda de Mediu, cu ITM, OPC, Poliția Națională, Poliția Locală, Jandarmeria și nu am avut probleme. Am efectuat controale pe tot litoralul în ceea ce privește menținerea unui stări de normalitate pe plajele noastre.
Rep.: Sunt în continuare agenți economici care nu vor să respecte legea și continuă să își țină afacerile deschise deși le-ați solicitat să își demoleze construcțiile?
Bogdan Bola: Cu siguranță există astfel de agenți economici care chiar dacă am mers acolo, chiar dacă le-am pus în vedere faptul că nu respectă legea și le-am dat amenzi, ei în continuare și-au derulat activitatea. Unii dintre ei nu au cum să o mai respecte, având în vedere că pe Năvodari există construcții și beach-baruri de 300-400 de metri pătrați. În acest moment, avem aceste construcții ilegale care ne-au dat foarte multe bătăi de cap. Pe zona de Năvodari inspectorii veniți din țară ne-au ajutat și au mers la toți agenții economici, indiferent dacă aveau o culoare politică sau nu, însă acolo este un obicei împământenit. Nimeni nu i-a deranjat până acum, unii dintre ei au avize și autorizații de funcționare pe plajă date de Primăria Năvodari. Lumea nu înțelege ce se întâmplă tocmai pentru că pentru prima dată se respectă legea și ABADL are pretenția ca legea să fie respectată. Tocmai din acest motiv și pentru faptul că operatorii de plajă au primit asigurări constante din partea Primăriei și a ABADL-ului că lucrurile vor intra în normal, ei au această circumstanță atenuantă. Din acest motiv, de aproximativ două luni lucrăm la un regulament local de urbanism care să fie înaintat spre consultare către fiecare primărie de pe litoralul constănțean. Prin acesta ne dorim să intrăm în legalitate cu construcțiile ilegale de pe plajă, să se specifice acolo ce au voie să facă, cum au voie să facă, dotările de plajă. PUZ-urile pe care le au Primăria Constanța și Primăria Năvodari în acest moment sunt depășite. PUZ-ul de la Năvodari este din 2007, în 2007 pe zona de nord încă mai intrau porcii mistreți pe plajă și nu era aproape nici o construcție în apropierea plajei. Acum lucrurile stau cu totul și cu totul altfel.
Rep.: Ce ne puteți spune despre societatea Mirelei Matichescu? Știm că era vizată de demolare construcția de pe plaja Năvodari, dar iată, acest lucru nu se întâmplă. Explicați situația!
Bogdan Bola: Mirela Matichescu a câștigat în instanță, iar instanța a dispus într-un mod foarte ciudat ca măsura data prin procesul nostru verbal de demolare să fie amânată până la data soluționării dosarului pe care ABADL îl are cu Primăria Năvodari privind acea fâșie adiacentă a promenadei din Năvodari. Lucru care nu are nici un sens pentru că acea porțiune de 2 metri nu afectează sub nici o formă construcția ei. Doamna Matichescu ne-a atacat nouă fiecare act pe care i l-am emis, de aceea în acest momentu sunt mai multe dosare la instanță.
Rep.: Cum credeți că se va rezolva înnisiparea din Mamaia în zona Pasarelei Regale? Detaliați-ne situația de acolo și spuneți-ne cum credeți că se va rezolva impasul?
Bogdan Bola: Antreprenorul nostru care va face înnisiparea pe Mamaia ar trebui să înceapă lucrările pe 15 septembrie. Avem șapte kilometri și jumătate de înnisipare pe Mamaia în această toamnă. În ceea ce privește Pasarela Regală noi împreună cu antreprenorul am propus să înnisipăm pasarela și să lăsăm afară ciuperca, având în vedere stadiul ei de deteriorare foarte avansat și faptul că ea chiar prezintă un pericol pentru populație pentru că acolo cad bucăți de beton constant. Noi vrem să băgam nisip dedesubt ca să o putem susține și să nu o deteriorăm, iar în jurul arcadei să facem o pânză cu care să o acoperim, scopul este să o conservăm până când cineva își va asuma responsabilitatea să o reabiliteze. Noi am și spus Ministerului Culturii dacă pot să îl preia chiar ei, pentru că societatea care o deține este falimentară. În ceea ce privește dorința autorităților județene de a intra în posesia acestei pasarele, vă pot spune că sunt doar vorbe. În acest moment nu există la Ministerul Culturii nici un document înregistrat. Eu vă spun că din discuțiile pe care le-am avut săptămâna aceasta cu cei de la minister, deocamdată nici o instituție locală, județeană, constănțeană nu a depus nici un document prin care să spună că vor ei pasarela. Totul este doar praf în ochii tuturor. În acest timp monumentul se deteriorează, iar cei de la Ministerul Culturii abia acum au înțeles că nu noi avem în administrare această pasarelă și că trebuie să o preia cineva ca să o reabiliteze. Au fost chiar de acord, verbal, să o preia ei și să o reabiliteze.
Rep. Spuneți-ne, în zona Cazino Constanța, care sunt detaliile consolidării falezi?
Bogdan Bola: Săptămâna viitoare vom avea iarăși o întâlnire cu Ministerul Culturii și vom discuta și despre doleanțele unora. Lucrarea noastră care are un caracter hidro, deci de apărare a țărmului mării și de apărare a Cazinoul împotriva fenomenelor naturii, trebuie să aibă și un aspect mai plăcut vizual, dar asta rămâne de văzut.
Rep.: În încheiere, unde vă vedeți peste patru ani?
Bogdan Bola: Peste patru ani mă văd tot în administrația publică, nu știu dacă locală sau centrală, însă mie îmi place ceea ce fac și sper să o fac tot mai bine și să învăț tot mai multe ca să pot să îmi fac treaba indiferent de poziția unde voi fi.
Mihaela GIUGLEA